2014. április 14., hétfő

Kezdődik a közös program 2014. ápr. 11.


Nyíregyháza, 2014. április 11.
A Határtalanul! program keretében a mai napon vendégségbe érkeztek hozzánk egy határon túl élő magyar osztály tanulói a felvidéki Szepsiből.
Mielőtt megérkeztek volna, széchenyis diákként mi minden előkészületet elvégeztünk: a diákok egy csoportja elment üdítőitalt, süteményeket, rágcsálnivalókat vásárolni, egy másik csoport pedig az ajándékokat készítette el a határon túl élő magyar diákok és kísérőik számára. Miután mindennel végeztünk az aulában vártunk érkezésükre, ami délelőtt 10 óra tájában meg is történt. Először mindenki meg volt illetődve, de alig telt el pár perc a bemutatkozás után már jókedvűen és barátságosan vezettük körbe vendégeinket az iskola területén. Ezt követően a tanirodában közös munka vette kezdetét. Pomichalné Piros Gyöngyvér tanárnő köszöntött mindenkit, és ismertette az előttünk álló feladatokat. Ezután három 11. B. osztályos tanuló tartott előadást az iskolánkban folyó tanirodai munkáról. 

  A szakmai munka befejezése után közösen lementünk az aulába, hogy megtekintsük az ott lévő állandó kiállítást az elszakított magyar területekről és a program előtt általunk elkészített Andrássy-családról szóló tablót. A kiállításokról Nagy Imre tanár úr tartott ismertetőt, amit mindenki kíváncsian hallgatott. Ezt követően Hreskó Anita előadásában meghallgattuk Juhász Gyula Trianon című versét. 


 A délelőtt kialakult jó hangulat tovább fokozódott, amikor péntek délután részt vettünk a felvidékiek által már nagyon várt sóstói kiránduláson.
Először a Múzeumfaluban jártunk, mert egy kis ízelítőt szerettünk volna adni a szepsi diákoknak arról, hogyan is éltek megyénkben a régi magyar emberek. Nagyon sok érdekes dolgot megtudhattunk a régi falusi életről; például azt életkörülményeikről és arról, hogy mivel foglalkoztak.
KÉP múzeumfalu


Ezután sor került az európai hírnévre szert tett nyíregyházi állatkert megtekintésére is. Mindenki izgatottan lépett be a Vadaspark kapuján. Elsők között a nemrég megnyílt Zöld Piramis Ócenárium került megtekintésre. Az Ócenárium ritka és egzotikus fajokban gazdag vízi világa magával ragadta az egész csoportot. Kisebb-nagyobb halakat és rákocskákat is láthattunk, de a cápák és a nemrég érkezett ráják ragadták meg leginkább figyelmünket. Ezután megismerkedtünk a vad Afrika megunhatatlan szépségeivel. Utunk során láthattunk afrikai elefántot, zebrákat és még fehér orrszarvút is! Itt léphettünk rá Tarzan – híres-neves – ösvényére, ahol nem csak az aranyos törpevíziló család, a flamingók és a szurikáták, de az oroszlánok, és a gepárdok is láthatóak voltak. A gepárd kifutója után következett a kissé zajos, de annál aranyosabb és különlegesebb madárliget. De ne felejtsük el megemlíteni az aranyhörcsögök kicsiny világát, és a magyar parasztudvar egy szeletkéjét, ahol ősi magyar állatokat tekinthettünk meg, igény szerint akár közelebbről is. A nemrég született kiskecskék mindenki szívébe belopták magukat, de a Magyarországon őshonos puli kutyusuk is nagy érdeklődést váltottak ki a diákságból.
A megismerkedés, a tanirodai munka és a sóstói kalandok után egy kis színvonalas szórakozással akartuk zárni a pénteki napot. Az Igrice Néptáncegyüttestől két táncos tanított meg minket pár alap szatmári néptánclépésre, és egy, a régi bálokban táncolt gólyás táncra. A bemutatkozás után a táncosok egy nagy körbe rendezték a résztvevőket és pár könnyű lépéssel próbáltak belerázni minket a táncba. Az elején még mindenki kicsit visszahúzódóbb volt, feszült volt a hangulat, mert az egész napi program után már eléggé fáradtak voltunk. Azonban viszonylag hamar átlendültünk a holtponton, élvezetessé vált a tánc. Ezután párba rendeztek mindenkit és így gyakoroltatták velünk a lépéseket és mutattak pár kiegészítő lépést, forgást is, amivel színesíthetni lehet a táncunkat. A gólyás tánc könnyebbnek és élvezetesebbnek tűnt mindannyiunk számára. Azt jobban élveztük. Legvégül kisebb csoportokban szabadon folyhatott a tánc, ekkor már mindenki teljesen felszabadult volt és nagyon jó hangulatban zárult a nap.

 


Összegezve úgy gondolom, hogy az első közösen együtt töltött nap remekül telt, hiszen megismerkedtük a felvidéki magyar barátainkkal, és közös élményekre is szert tettük.