2014. március 28., péntek

Határtalanul! előkészítő óra 2014 márc. 26

Iskolánkban 2014. március 26.-án megrendezésre került a Határtalanul program első rendezvénye 4 előkészítő óra keretében. 
Először Pomichálné Piros Gyöngyvér igazgatóhelyettes Asszony köszöntötte a pályázatban résztvevő diákokat. Elmondta a program alapvető célkitűzéseit, és felvázolta az előttünk álló feladatokat. Eleinte görcsösen figyeltünk, nem nyilvánítottuk ki a véleményünket, majd feloldódtunk, és az óra sokkal közvetlenebb lett, ezáltal a hangulat is sokkal felszabadultabbá vált.

Pomichálné tanárnő programismertetője után Nagy Imre tanár úr tartott nekünk egy előadást, amely három részből állt. Az első részben megismerkedtünk a trianoni békeszerződés történelmi előzményeivel és a békét követő határváltozásokkal is. Prezentációjában plakátokat és verseket is mutatott nekünk az 1920-as évekből, aminek köszönhetően mi is átérezhettük azt, amit az őseink éreztek akkoriban, mikor Magyarország  2/3részét elszakították.

Ezt követően megmutatta nekünk a Romániában és Szlovákiában fennmaradt épületeket.  Mindezeket képekkel illusztrálta, amelyek visszatükrözték Magyarország régi értékeinek szépségét. Akadtak olyan építmények is, amelyek sokak számára eddig ismeretlenek voltak.

Tanár úr bemutatójának utolsó részében az Andrássy kastélyokról tett említést, és ezek közül részletesen bemutatta a Tiszadobit, melyet nemrég renováltak. Kiderült, hogy a kastély újra a régi fényeiben tündököl, berendezéseit, és kertjét visszaállították a 100 évvel ezelőtti állapotába.


A program szakmai részét Szabó Attila tanár úr ismertette. Körvonalazódott a kialakítandó vállalkozás feladatköre és az alapítás szervezésével kapcsolatos tudnivalók. Kijelölte, és tisztázta az alapvető feladatokat.  Megbeszéltük, hogy egy turisztikai vállalatról lesz szó, amely utazásokat szervez Felvidékre és Kelet-Magyarországra egyaránt.
Az előkészítő óra zárásaként megnéztük Szepsi városának magyar nyelvű honlapját, ezáltal megismerkedtünk az úti célunkkal és a programokkal, melyeket már nagyon várunk.Majláth Klaudia
11. B

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése