2014. április 14., hétfő

A kitelepítettekre emlékeztünk (2014. április 13.)2014. április 13-án, vasárnap délután mi, a Széchenyi István Szakközépiskola és a szepsi Szakközépiskola diákjai a nyíregyházi Északi temetőben gyűltünk össze. Összejövetelünk célja volt, hogy rendbe tegyük a temetőben lévő felvidéki emlékművet, és méltóképpen megemlékezzünk a határon túli magyarokról. Miután végeztünk, meghallgattuk Kiss Vendel, kitelepített andódi származású bácsit, aki elmesélte nekünk az emlékmű keletkezésének történetét. Hosszan és színesen mesélt a saját életéről is.
A II. világháború után született meg a csehszlovák-magyar lakosságcseréről szóló államközi egyezmény. Ennek értelmében felvidéki magyarok tízezreit telepítették át Magyarországra, és ezzel egy időben magyarországi szlovákokat deportálták ki Csehszlovákiába.
Az esemény emlékére állította ezt az emlékművet a Felvidék 1947 Egyesület. Az emlékművön megtalálhatóak azok a szlovákiai településnevek, ahonnan a kitelepített magyarok származtak. 

Az érdekfeszítő előadás után egy verset hallgattunk meg Hreskó Anita előadásában a Trianoni békeszerződésről, majd a felvidéki magyarokkal közösen megkoszorúztuk az emlékművet. Nekem nagyon megható volt, hiszen soha nem voltam még ilyen jellegű eseményen.
Az eseményt rögzítette a Nyíregyházi Televízió is, melyet a következő napon be is mutatott híradójában.Koszorúzás után tettünk még egy közös sétát a belvárosban, majd elbúcsúztunk vendégeinktől.
Fárasztó, de nagyon különleges volt számunkra ez a három nap, és már most várjuk a mi szepsi utazásunkat.

Hajdu Anett
12. ANincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése