2014. május 28., szerda

Értékelő óra (2014 máj. 26.)2014. május 26-án a Határtalanul! programról megbeszélést tartottunk a Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolában. Először megbeszéltük, hogy kinek mi a véleménye általában az egész programról. Erre mindenki egyértelműen pozitívan reagált. Majd felvetődtek a következő kérdések:
- Ki járt már a Felvidéken?
- Voltunk-e már határon túli magyar iskolában ez előtt a program előtt?
- Mennyit tudtunk eddig az ott élő magyarokról?
Meglepő volt, hogy sok diák nem is gondolta, hogy vannak magyar iskolák a határon túl is. Eddig igazából nem gondoltunk bele abba, hogy a határon túlra került magyarok is ugyanolyan magyar emberek, mint mi! Akikkel mi is találkoztunk, ők sem szlovákok, hiába Szlovákiában élnek. Ők határon túl élő magyarok. Szóba került ezen a megbeszélésen az-az érdekesség is, hogy 2014. május 9-11-ig Szlovákiában voltunk, de ez alatt a 3 nap alatt szinte csak magyarul beszélő emberekkel találkoztunk. 
Örültünk, hogy részt vehettünk ebben a programban. Sok élménnyel lettünk gazdagabbak. Könnyen összebarátkoztunk a szepsi diákokkal is, hiszen közös nyelvet beszélünk, egy korosztály vagyunk, hasonló az érdeklődési körünk, valamint ők is közgazdasági szakmacsoportosak.  Az újságban, a rádióban és a tv-ben is megjelent, hogy részt vettünk ebben a Határtalanul! programban.
Ezen a 26-i órán megbeszélésre került az üzleti terv is. Nagyon sok munkája volt ebben a tanároknak és a diákoknak egyaránt. Szinte észre se vettük, hogy mennyit tanultunk közben, pedig nem is tanórán voltunk. De talán mindenki számára megérte a fáradtságos munka, hiszen a szakmai munkával párhuzamosan rengeteg csodálatos látnivalót nézhettünk meg Szlovákia magyarok lakta területein és számos barátságot kötöttünk. Abban egyetértettünk, hogy mindenkinek legalább egyszer érdemes ellátogatni a Felvidékre. Rengeteg magyar vonatkozású kulturális emlék maradt épen azon a területen is. Míg Magyarországon innen Nyíregyházáról sokat kell utazni egy-egy épen maradt történelmi emlékhely felkereséséért, Szlovákiában számos ilyen emlékhelyet találunk városunkhoz közel is. Az óra végén még azt is megtudtuk, hogy rengeteg egyetemet telepítettek át határon túlról a mai Magyarország területére.
Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a programban.

Pampuch Cintia
11. B
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése